Apotheek Zeeburg

Bij Apotheek Zeeburg bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Oostelijke Handelskade 1025-1027
1019 BW Amsterdam

Tel: 020-4197393

Fax: per 1 mei 2023 maken wij geen gebruik meer van de fax

E-mail: assistentapotheekzeeburg@ezorg.nl

E-mail voor vragen aan de apotheker: info@apotheekzeeburg.nl

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Alvleesklierontsteking

Inhoud

Alvleesklierontsteking

Wat is alvleesklierontsteking?

Alvleesklierontsteking is een ontsteking van de alvleesklier, een klier die achter de maag ligt. De alvleesklier (pancreas) heeft een functie bij de vertering van eiwitten en vetten in de darm en de productie van insuline.

Een acute ontsteking kan beperkt blijven tot de alvleesklier zelf en geneest dan meestal vanzelf. Soms is de ontsteking ernstiger als de verteringsstoffen vrijkomen en deze de alvleesklier zelf beschadigen. Als de ontsteking steeds terugkomt noemen we dat een chronische alvleesklierontsteking.

De belangrijkste oorzaken van alvleesklierontsteking zijn galstenen en overmatig alcoholgebruik. De lever maakt gal, dat zich verzamelt in de galblaas. Van de galblaas loopt de galafvoer naar de darm en komt samen met de uitvoergang van de alvleesklier in de darm uit. Als een galsteentje de galafvoer belemmert, raken de galwegen ontstoken, de alvleesklier kan dan ook zijn stoffen niet kwijt en raakt ook ontstoken.

Alcohol kan bij mensen die daarvoor gevoelig zijn de alvleesklier (en ook de lever) beschadigen. Dat kan gebeuren als men langere tijd dagelijks te veel alcohol drinkt.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Als u denkt dat u alvleesklierontsteking heeft, moet u de huisarts bellen. U kunt zelf weinig doen. Als u vaker een aanval heeft gehad, is het belangrijk te stoppen met alcoholgebruik.


Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Pancreasenzymen
Pancreasenzymen zijn nodig voor de vertering van voedsel. Wanneer de alvleesklier (pancreas) te weinig of geen pancreasenzymen aanmaakt, moeten deze worden aangevuld. Ze moeten bij elke maaltijd en bij elk tussendoortje worden ingenomen.